Van graan tot brood

Wij eten elke dag brood maar weten we ook waarvan het wordt gemaakt? Hopelijk weet jij een antwoord op volgende vragen...!

1. De 4 basisgrondstoffen voor het maken van brood zijn:

2. De graansoort waar bijna alle broodjes van gemaakt worden (wit, bruin en volkoren) is:

3. De goudgele stengel van het graan die door de zon gedroogd en gerijpt is, noemen we:

4. Met welke machine oogst de loonwerker het graan?

5. Welke van onderstaande dingen is geen deel van de graankorrel?

6. Als de boer 1 graankorrel zaait, krijgt hij ongeveer 240 graantjes terug in 4 halmen. Hoeveel graantjes groeien er dan op 1 graanhalm?

7. Gerst en rogge zijn twee graansoorten waarmee men niet alleen brood, maar ook drank kan maken. Welke?

8. Gist is een belangrijk ingredi├źnt dat lucht blaast in het deeg en daardoor het brood groot en mals maakt. Gist doet het brood:

9. Om lichtbruin brood te maken hebben we volgende delen van de graankorrel nodig:

10. Welke van onderstaande voedingswaren worden niet van graan gemaakt?

De kwis zit er op!